neljapäev, 15. jaanuar 2009

Tainani linnast ja hiina stiilis kaartidest

Et minu täpse asukoha kohta on mõned inimesed huvi avaldanud siis kirjeldan natuke täpsemalt seda linna kus ma praegu pesitsen.
Linna nimi on siis Tainan, asudes Taiwani lõunaosas ning on saare suuruselt neljas linn ainult 800000 elanikuga kuid samas on siin paar umbes 400000 elanikuga eeslinna ja seega eriti aru ei saa, kas on tegemist eraldi linnadega või mitte. Linn ise on siis ka vanim siinne linn, mis on saanud ametliku alguse hollandlaste 1624. aastal asutatud kaubandusasulast, enne seda oli samal kohal Taoyan`i nimeline koht mille järgi ka kogu saar on nime saanud. Tainan ise on Taiwani vana pealinn kuni 1887 aastani. Peale seda siis oli väheke segadusi ning miskist ajast peale on siis Taiwani pealinnaks Taipei.
Aga linn ise ei meenuta eriti mingit suurlinna vaid rohkem sellist tartu suurust linna mis on lihtsalt mõned korrad suuremaks venitatud (vähemalt tunne on selline). Et mulle vähemalt tundub see linn rohkem selline hiina stiilis linn olevat kui näiteks Kaohsiung või Taipei (Taichungi kohta veel ei oska midagist kosta - pole sinna veel sattunud). Siin on ka see põhiline erinevus suuremate linnadega, millest ma ka varem kirjutanud olen, nimelt on peamiseks transpordivahendiks siin roller, mitte aga ühistransport nagu suuremates linnades.
Tainan ise on üsna segase geograafiaga ning seetõttu nõuab ka väikestviisi harjumist sellega. Suurimaks mureks on väljaspoolt tulijatele tavaliselt hiina stiilis kaardid ning see, et kaartide peal ja tegelikkuses kannavad tänavad hoopis muid nimesid kuid õnneks on siiski tänavate asetus sarnane kaardi omadega. Aga hiina stiilis kaartide omapärast rääkides on see, et kui Eestis kasutusel olevate kaartide kaudu orienteeruda siis inimene tavaliselt liigub kaarti vaadates niiviisi, et läheb ülespoole, ehk endast eemale samas kui hiina kaartidel ei liiguta mitte endast eemale vaid hoopis enda poole ning seega on ka nii vasak kui parem pool kaartidel ka vahetuses põhjustades paraja segaduse kui sellega harjunud ei ole.

Seega, et allolevat kaarti õigesti (nagu Eestis kombeks) vaadata peaks selle jaoks ekraani pöörama 180 kraadi. Selle kaardiga teeviida asukoht on siis ülevalpool keskmise värava juures.

Kommentaare ei ole: