neljapäev, 6. november 2008

Öösel turule - aga millal siis veel

See asjake ilmus siis 26.oktoobril, olles viimaseks aripaev.ee´s ilmunud kirjutiseks. Ööturu kohta lisan pärast veel mõningad pildid.

Taiwani reisija kuuleb tõenäoliselt ühena esimestest soovitustest minna sellisesse kohta nagu ööturule, mille nimetus kohe loomulikult paneb mõistatama, millega on tegemist.

Ööturg on kindlasti üks omapärasemaid kogemusi Taiwanis, seda just esimesel külastuskorral sest siis paistab kõik uus ja uudne. Oma põhimõttelt on ööturg nagu turg ikka – koht kus kaubeldakse asjadega, kuid sellega ka sarnasus piirdub.

Ööturgu peetakse nagu nimigi ütleb öösiti – ehk siis kui pimedaks läheb, mis siis siin olenemata aastaajast on umbes 18.00 paiku ning turg avatakse siis umbes tund aega peale seda. Ööturgu võiks kõige lihtsamini kirjedada kui igal õhtul toimuvat laata. Ööturg on tavaliselt kindlatel õhtutel kindlates kohtades ning samas kohas iga õhtu ööturg ei tööta – tavaliselt on ühes kohas avatud turg iga kahe õhtu tagant. Kuna aga tavaliselt tegutseb samas linnas mitu ööturgu on igal õhtul vähemalt üks neist avatud. Iga õhtu on lahti need ööturud, mille jaoks on olemas kas spetsiaalne tänav kindla kaubaga kauplemiseks või suuremate linnade ja turismipiirkondade ööturud.

Väiksema ööturu puhul pannakse lihtsalt üks tänavake koos parkimisplatsiga lihtsalt kinni ning hakatakse kauplema – ning keegi selle peale kisa ei tõsta, et tema nüüd sellel õhtul ei saa oma autoga just sellest tänavast läbi sõita. Ööturul on aga ka üsna suur rõhk mitte ainult asjadega kauplemisel vaid just inimestega suhtlemisel ning meelelahutusel, sest ligikaudu kolmandiku ööturust moodustavad meelelahutusega tegelevad ettevõtjad. Samuti on suur osa toitlustusel – pea iga nurga peal saab osta röstitud kalmaare, tofut ning muid kohalikke delikatesse. Meie mõistes kiirtoitu nagu vorst saia sees siin eriti ei kipu olema – pakutakse ikka kohalikku kraami, mis on oma lõhnadega ja välimusega on kindlaks turistilõksuks.

Kommentaare ei ole: