neljapäev, 6. november 2008

Kes sööb aastas 80 kg riisi?


See ilmus aripaev.ee`s siis 20. oktoobril, kirjutisele lisasin juurde ka ühe tavalisema roa pildi - see on siis sea- või loomaliha, ei mäleta täpselt kumb see oli. Hind igastahes 55 kohalikku raha - ehk siis umbes 20 krooni.



Aasiasse tulles on paljudel inimestel tihtipeale ettekujutus, et siin süüakse peaaegu kõike. Selles suhtes eriti ei eksitagi sest toiduvalik on tõesti mitmekesine kuid domineerivaks toiduks osutub siiski Riis, suure algustähega.


Mujalt tulnutele paistab alguses tõesti, et kogu Aasia ainult riisist elabki ning muud asjad on lihtsalt täienduseks kaasas. Õnneks asjad päris nii hullud ei ole, süüakse ka muid asju kuid põhirõhk on ikkagi eelpool mainitud toiduainel, nimelt süüakse Wikipedia andmetel Aasias keskmiselt 80 kg riisi inimese kohta aastas, samas Euroopas süüakse seda ainult 10 kg inimese kohta. Samuti näitab selle toiduaine olulisust siinsetele inimestele see, et kui 2008 aasta alguses tõusis riisi hind siis Tai Kuningriik kutsus kokku suuremate riisi tootvate riikide esindajad moodustades sellega Riisi Eksportivate Riikide Ühenduse, et hoida kontrolli all nii tähtsat toiduressurssi.

Riisi tähtsuse heaks näiteks Aasias on see, et hiina keele sõna “fan” tähendab nii riisi kui ka einet, seega kui keegi ütleb hiina keeles: “Wo yao chi fan”, siis tähendab see kas: “Ma tahtma sööma riis” või “Ma tahtma einestamine” - sest selles keeles keegi käänamisega vaeva ei viitsi niikuinii näha!

Riisi peetakse siin nii iseenesest mõistetavaks toiduaineks, et menüüdes on märgitud riis ainult siis kui on tegemist mingi eriliselt valmistatud variandiga. Tavaliselt on menüüs lihtsalt märgitud see kraam mis riisile lisaks antakse, näiteks sealiha juurviljadega kuid riisi kohta pole sõnakestki. Samamoodi on näiteks ülikooli kohvikus kus makstakse ainult muude toiduainete eest aga teatavat teradest koosnevat asja võib aga võtta niipalju kui jaksad.

Seega tuleks Aasiasse sõitjale soovitada harjumist riisiga ning vürtsise toiduga mis paljudele selle maailmajao inimestele on väga südamelähedane. Samuti võiks mainida, et riis ei siin ainult niisama söömiseks vaid sellest tehakse ka erinevaid tooteid – näiteks õlut, paberit ja söödavaid taldrikuid.

Kommentaare ei ole: