neljapäev, 6. november 2008

Investeerime Taiwani - aripaev.ee 24.sept.

Kui mainida Aasiat investeerimiskohana siis tuleb tavaliselt inimestele esimese riigina päha Hiina Rahvavabariik, mis oma suurusega oleks ka ilmselge valik. Samas ei tasuks ka mööda vaadata teistest kohtadest – näiteks Taiwanist, mis pakub üsnagi ligitõmbavaid võimalusi.


Peaaegu 23 miljoni ning suhteliselt kõrge elatustasemega elanikuga Taiwanil on üsnagi arenenud tööstus, mille hulgas on ka üsna mitu maailma 500 suurima ettevõtte hulka kuuluvat firmat, mis tõttu kipub see olema üsnagi huvitav koht investeerimiseks. Selleks aga, et natuke põhjalikumalt asja vaadata sai suheldud teadjamate inimestega Lõuna Taiwani Ülikoolist, mis tõi aga mõnes mõttes üllatavad tulemused.

Huvipakkuvamateks sektoriteks võib siin pidada suuremas osas maailmas languses olevat kinnisvara seoses emigreeruvate Mandri-Hiina elanikega ning siiski suhtelistelt väikest ruutmeetrite arvu inimese kohta, mis praegu on paraja kiirusega kasvamas.

Investeeringuteks sobivaid sektoreid leiti muidugi mitu ning nendest muidugi kõige ilmselgem oli IT- riistvaraga tegelev sektor, mille hulgas on näiteks siis sellised tuntud firmad nagu Quanta (mis on kaubamärkide Asus ja Acer omanik ning toodab riistvara mitmele muule arvutifirmale, nende hulgas näiteks ka HP ja Dell). Samas vallast veel võiks tulevikuprespektiivina välja tuua kiipide arendusega tegeleva firma, mida kohalikud tunnevad Lien Fa nime all kuid mujal maailmas omab nime MediaTek, mis on üks riigi kõrgeima kasumlikkusega ettevõtteid Tehnoloogiavaldkondkonnas võiks välja tuua päikesepatareisid ja kilesid tootva I-Ton Solari ning biotehnoloogia vallas tegutseva Standard Chem & Pharm.

Välisinvesteeringute piirangud Taiwanis on natuke võibolla rangemad kui mujal maailmas, kuid mitte eriti, sest samasuguseid seadusi on ka osades Euroopa Liidu riikides. Piiratud on siin siis välisosaluse suurus strateegiliselt olulistes valdkondades nagu infrastruktuur ja transport. Samuti on piiratud välisosaluse suurus panganduses ja meedias kuid ostetava kinnisvara hulka ei piirata. Investeeringute puhul peab tavaliselt küsima luba keskpangast, kus siis kontrollitakse, kas antud firmal on välisomanikke või ei tavaliselt antakse nõusolek.

Kui aga vaadata Taiwani kui importivat maad siis põhiliselt tuuakse sisse loodusressursse tööstuse jaoks. Kuid samas ka palju toiduaineid, kohalikele meeldib pidevalt proovida midagi uut toiduga seotut. Samuti omab head potentsiaali siin ka turismisektor, sest Eesti elanike jaoks on siin ikka tegemist igavese suve maaga, kuid selles vallas peab lihtsalt väga kannatlik olema kuna paberimajandus on ikka parajalt segane.

Muude Aasia maadega võrreldes on kultuurilised erinevused Euroopa ja Ühendriikidega Taiwanis raskesti märgatavamad kuid siiski olemas. Tööstuse struktuur aga on üsnagi sarnane Euroopaga kus suurema osa annavad väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted. Eestiga võiks suurimaks sarnasuseks pidada paljude inimeste huvi just lühiajalise tulu suhtes, mis avaldub just börsil spekuleerimisel ning kuna suurem osa firmade aktsiatest on kohalike eraisikute käes siis toimub üsnagi suuremahuline aktsiatega spekuleerimine, et saada kiiret tulu.

Poliitilised mõjud Taiwani investeerides sõltuvad vägagi palju suhetest Mandri-Hiinaga, sest väga paljud siinsed ettevõtted on teinud suuri rahapaigutusi sinna. See avaldub ka börsi tulemustes – kui suhted on head siis liiguvad aktsiahinnad ülespoole ning kui kehvad siis liiguvad need aga allapoole. Kokkuvõtlikult saabki öelda, et Taiwan on üsnagi perspektiivikas koht investeerimiseks kuid enne peab lihtsalt oma investeerimisplaanide kohta päris põhjaliku kodutöö ära tegema.

www.standard.com.tw
www.mfk.com.tw

Kommentaare ei ole: